top of page

Nekonkrétnost, alibismus a prázdné fráze programového prohlášení

Semafor vedení možná bude blikat zeleně, ale Tišnov bude dál jen parkovat


Představte si, že byste od vašeho dítěte chtěli, aby si uklidilo ve svém pokoji, udělalo úkoly do školy a umylo nádobí po obědě. Asi byste neměli velkou radost z odpovědi, že úklid pokoje podpoří, o vypracování úkolů bude usilovat a o umytí nádobí se pokusí. Podobně neradostnou a nekonkrétní vyhlídku na rozvoj Tišnova v následujících čtyřech letech dává i velká část programového prohlášení koalice MOST a SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).


Koalice chce například „podpořit“ odkanalizování místních částí (Hájek, Hajánky, Jamné, Pejškov) – to může znamenat, že odkanalizování zaplatí z rozpočtu a skutečně udělá, nebo že podá žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, anebo také to, že radní přijedou třeba do Jamného, místním sdělí, že jim moc fandí a pojedou zpátky. I když si ve všech těchto případech může koalice MOSTU a SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) spokojeně odškrtnout splnění úkolu (odkanalizování přece „podpořili“), všichni asi cítíme, že výsledek stejný nebude.


Podobně je to i s dalšími použitými pojmy. Budeme usilovat. Pokusíme se. Chceme. Zní to možná hezky, ale to, že se někdo o něco „pokusí“, může také znamenat, že „pokus“ byl proveden jedním telefonátem a vzápětí ukončen, protože „volaný účastník“ právě telefonoval s někým jiným. Zatímco dítě, které se o umytí nádobí „chce pokusit“, může být možná roztomilé, kličkující placené vedení města místo úsměvu vyvolává spíš rozpaky. Pokud chce koalice například snížit poplatky v případě psů se zkouškou základní ovladatelnosti, měla by to slíbit a poplatky jednoduše snížit. Ne slíbit, že o to „bude usilovat“. Co konkrétního si představit pod programovým heslem „Chceme čistý a bezpečný Tišnov“, je také těžké odhadnout. Věříme, že asi nikdo z nás si nepřeje Tišnov špinavý a nebezpečný. Co konkrétně pro to však vedení města udělá, se bohužel nedozvíme.


V moderním projektovém řízení se pro návrh cílů používá jednoduchá metoda se zkratkou SMART (chytrý). Ta doporučuje, aby každý cíl byl S-pecific (konkrétní), M-easurable (měřitelný), R-ealistic (realistický) a T-ime bound (ohraničený v čase). Potom lze docela snadno posoudit, jaký cíl byl opravdu naplněn, nebo alespoň kam se daný úkol posunul. V programovém prohlášení MOSTU a SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) bychom tato kritéria mohli úspěšně aplikovat jen na málokterý bod.


Vyzýváme proto vedení města, aby své programové prohlášení dopracovalo a konkretizovalo tak, aby bylo na konci volebního období jasně patrné, který cíl se podle stanovených kritérií podařilo splnit a kde šlo pouze o alibistickou frázi sloužící k rozblikávání semaforu ve slepé uličce. Ono totiž nestačí se Tišnovem pouze bavit, pro Tišnov je potřeba také něco opravdového udělat. Jako opoziční zastupitelé za Otevřený Tišnov každou změnu kurzu správným směrem rádi podpoříme.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page